Journal Types


archives


Spare a thought for the Small Guy

11 Nov 2016

Journal (Journal Type)


Proposed Serviced Apartments in City Park

At times a change or challenge is as good as a break. We have two projects running currently that are a little different from our staple works: The Proposed Sports Bar for Vet Lab Sports Club, and the Proposed Serviced Apartments in City Park. Hopefully I’ll make a few notes about the Sports Bar soon but right now I’d like to focus a little bit on the Serviced Apartments in City Park.

The project is intriguing. We have just shipped out the tenders and will hopefully break ground sometime soon. The really challenging aspect of the design was the site: it’s fairly small (around 28m X 27.5m X 33m), and to compound it further, the site is triangular in shape. And bounded by two roads, so two building lines. Basically, the smallest site we’ve ever worked on.

The brief was to design two small serviced apartments on the parcel per floor, complete with all necessary services (laundry, reception, management offices, small breakfast area etc), and to ensure that the limited land was utilized efficiently.

The design we came up with decided to exacerbate the triangular nature of the site, thereby allowing the corners to stand proud. By nature corners are a fairly difficult space to work with, so we decided to utilize the extreme corners for duct spaces for the bathrooms, as well as to house the ancillary services such as lockers as well as creating open balcony spaces.

The rooftop area was reserved to house the small common breakfast area with kitchen, as well as space for a small landscaped rooftop garden, all of which should have elevated panoramic views of the Parklands and City Park areas.

The next challenge was to create utilizable spaces within the small footprint. A look at the typical floor plan will show the basic principle: Vertical circulation creates the tying space between levels with a staircase partially wound around the lift. The circulation core distributes to the two apartments, each consisting of a separate lounge and bedroom space with bathrooms.

The design of the façade also chose to express the verticality, and for added effect replicated motifs made of Wrought Iron, spraypainted and mounted onto the plain facades. Hints of Timber-look cement fibre board, stone cladding and textured render complete the external façade.

Undeniably a challenge, designs such as these tend to lend themselves to a fair bit of mental application. That said, they also tend to be the most enjoyable ones to design!